Terveys on hyvinvointia elämän eri osa-alueilla. Kun ihminen tuntee itsensä terveeksi, on hänellä voimia elää arkea ja innostua erilaisista asioista. Terveys onkin erityisen tärkeää ihmiselle siksi, että se mahdollistaa monesta muusta oikeudesta ja asiasta nauttimisen.
Nuoren oikeus terveyteen turvataan monin eri tavoin. Terveyden kannalta tärkeitä ovat useat arkiset asiat, kuten:
Aikuisilla on sijaishuollossa velvollisuus käyttää niin sanottuja rajoituksia, kun nuoren tilanne sitä vaatii. Aikuiset voivat tarvittaessa esimerkiksi:
Rajoituksilla puututaan nuoren perus- ja ihmisoikeuksiin sekä itsemääräämisoikeuteen. Siksi niiden käyttö on aina poikkeuksellista eikä nuoren tavanomaista kasvatusta tai hoitoa.
Rajoituksia voidaan käyttää vain silloin, kun nuori on otettu huostaan tai hän on kiireellisesti sijoitettuna. Jos nuori on sijoitettu avohuollon tukitoimena, mitään rajoituksia ei voi käyttää.
Kaikkia eri sijaishuollon rajoituksia saa käyttää ainoastaan lastensuojelulaitoksissa. Kun nuori on perhehoidossa, hänen yhteydenpitoaan läheisiin voidaan rajoittaa. Perhehoidossa ei saa käyttää sen lisäksi muita rajoituksia.
Rajoituksen käytön on oltava lapsen edun mukaista. Aikuisten velvollisuutena on myös aina selvittää, mitä mieltä nuori on itse rajoituksen käyttämisestä.
Rajoitukset liittyvät aina nuoren hoitoon ja huolenpitoon. Rajoitusten käyttäminen on tarkoitettu tilanteisiin, joissa nuoren oma tai jonkun muun henkilön ruumiillinen koskemattomuus, terveys ja kehitys tai arvokas omaisuus on vaarassa, eikä niitä voi turvata pelkästään keskustelemalla ja nuoren kanssa sopimalla.
Rajoitusten käyttäminen rangaistuksena on kiellettyä. Rajoitus ei saa myöskään koskaan sisältää nuoren alistamista, kurittamista tai nuorta muutoin loukkaavaa kohtelua.
Aikuisen on lopetettava rajoitus heti, kun normaali kasvatus ja säännöt riittävät. Rajoitukset ovat siis eri asia kuin tavanomaiset kasvatuskeinot, rajat ja säännöt, kuten esimerkiksi kotiintuloajat.
Sijaishuollon aikuisten tehtävänä on kertoa nuorille eri rajoituksista ja siitä, milloin niitä voidaan käyttää. Nuori voi myös itse pyytää aikuisilta lisätietoa rajoituksista.
Kaikkia koskevat yhteiset säännöt sijaishuollon rajoituksista löytyvät lastensuojelulaista. Lastensuojelulaissa on tarkkaan säädetty muun muassa:
Kun nuoreen on kohdistettu jokin rajoitus, on aikuisen arvioitava rajoituksen käyttöä yhdessä nuoren kanssa. Nuoren kanssa tulee käydä läpi muun muassa sitä, miksi rajoitusta on päätetty käyttää, miten aikuiset ovat toimineet tilanteessa sekä mitä nuori voi tehdä, jos hän on eri mieltä rajoituksen tarpeesta.
Oikeutta terveyteen turvaavat lisäksi monenlaiset terveydenhuollon palvelut. Nuoren tulee esimerkiksi tarvittaessa päästä lääkäriin ja saada tavata psykologia tai terapeuttia. Nuoren tulee itse voida vaikuttaa sen arviointiin, mitä palveluja hän tarvitsee.
Aikuisten velvollisuutena on myös antaa nuorelle riittävästi tietoa terveyteen liittyvistä asioista. Nuoruudessa on tärkeä saada oikeaa tietoa muun muassa seksuaaliterveyteen liittyvistä eri asioista.
Terveysasiat ovat aina luottamuksellisia, eli kenenkään terveystietoja ei saa paljastaa ulkopuolisille. Terveyteen liittyviä tietoja pitää aina käsitellä hienovaraisesti ja nuorta kunnioittaen. Aikuisten tehtävänä on selittää nuorelle, miten hänen tietojaan käytetään ja kenelle niitä voidaan antaa, sekä kertoa, millaisissa tapauksissa nuorella on oikeus kieltää tietojensa antaminen eteenpäin.